Tret de sortida per a l’alfabetització

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

El dilluns 4 d’octubre han començat els tallers de formació per a les dones vinculades al centre de formació i ocupació de Tujereng (Gàmbia), amb alfabetització en aritmètica de nivell bàsic.

El primer mòdul, que el realitza una voluntària molinenca de Solidança, Irena Canals i Soler, tindrà una durada de 6 setmanes on apendran a identificar els números, a escriure’ls i poder realitzar les operacions bàsiques d’aritmètica. Els mètodes d’aprenentatge s’han adaptat a les seves necessitats, apostant per una didàctica dinàmica i participativa, i els tallers s’imparteixen en mandinka gràcies a la traducció simultània de la presidenta de l’associació de dones, Tujereng Sanchaba Kambeng Kafo, per adaptar realment la formació a les necessitats.

 Sereh Jatta, en nom de les beneficiàries del mòdul, ha manifestat que “estan molt contentes per tenir aquest espai i ser elles les que comencen amb una formació tant esperada”. Esperada perquè, segons l’informe del Women Empowerment and Gender Mainstreaming, “les dones cosntitueixen el 58% de la població i la majoria d’elles, més del 70%, treballen en l’agricultura o en activitats de remuneració menor i menys del 32% en activitats del sector privat. La divisió del treball segons gènere ha resultat una dificultat d’oportunitats per a les dones a causa de la seva contribució a l’economia no formal. Alhora ha comportat nivells eductaius baixos, un 37% femení vs un 58,4% masculí, i una formació molt baixa que genera una escassa participació en l’economia formal i processos de presa de deicsions (UNDP, 2010)”.

S’ha posat de manifest en aquest informe, que la majoria de programes s’han centrat en l’educaicó primària i no s’han atès als programes d’alfabetització adulta. Gairebé dues terceres parts són dones i 1 de cada 5 són joves d’entre 15 i 24 anys que viuen en condicions de pobresa. I les que estan alfabetitzades amb un estàndards molt baixos (només un 11% de les dones tenen formació secundària).

Aquesta primera experiència amb aquest grup de 7 dones, d’entre trenta i seixanta cinc anys, amb nivells d’un 30% d’analfabetisme i la resta amb un estàndard d’alfabetització molt baix, permetrà detectar les necessitats i sobretot metodologia i recursos pedagògics a emprar per aquest col·lectiu que agafa amb ganes aquest repte per millorar el seu futur i el de llurs famílies.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s